Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Ποιοι είμαστε


Ποιοι είμαστε

Το 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, στην περιοχή της Επάνω Σκάλας ιδρύθηκε το 1993. Λειτούργησε για μια χρονιά και την επόμενη μετατράπηκε σε Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Ως Πειραματικό λειτούργησε μέχρι το 2011 και από τη σχολική χρονιά 2012-2013 ξαναέγινε 6ο Γυμνάσιο και έτσι συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Σχολικό έτος 2023-2024

Μαθητικό δυναμικό

Λειτουργούν 6 τμήματα, δύο σε κάθε τάξη, σύνολο 96 μαθητές-μαθήτριες.

Διδακτικό προσωπικό

Κουτσαντώνης Αλέξανδρος , Διευθυντής
Αρβανίτης Δημήτρης , Θεολόγος
Φράγκου Σοφία , Φιλόλογος
Ιωαννίδου Νατάσα , Φιλόλογος
Αϊναλής Ζήσης , Φιλόλογος
Βαμβακέλλης Σταύρος , Μαθηματικός
Αξή Φανή , Βιολόγος
Μηνιώτη Λίλα , Αγγλικής γλ.
     Οικονόμου Αγγελική, Γαλλικής γλ.
Μπότα Μαρία , Γερμανικής γλ.
Καραγκίκα Αργυρώ, Εικαστικών
Στρατάκης Μιχάλης , Φυσικής Αγωγής
Σπυρέλλη Γεωργία , Τεχνολόγος
Γαλετσέλη Μυρσίνη, Μουσικός
Παπαδόπουλος Θέμης , Πληροφορικός





Η ιστορία του κτηρίου που στεγάζεται το σχολείο μας


Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κωμαΐτη, πρώτο Διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης το νεοκλασικό κτήριο, επί της οδού Δικελί 6, όπου στεγάζεται το σχολείο μας κτίστη­κε στα τέλη του 19ου αιώνα (1880;) και μέχρι την απελευθέρωση της Λέσβου το 1912 είχε λειτουργήσει ως Τουρκικό Δημοτικό Σχολείο & Γυμνάσιο. Εν συ­νεχεία και για λίγα χρόνια έμεινε κλειστό και το 1922 χρησιμοποιήθηκε ως Νοσοκομείο, για την περίθαλψη των τραυματιών του μετώπου της Μικράς Ασίας. Ύστερα από τη Μικρασιατική καταστροφή έγινε κέντρο υποδοχής προσφύγων. Αργότερα λειτούργησε ως Γηροκομείο Μυτιλήνης και στη δι­κτατορία της 4ης Αυγούστου "φιλοξένησε" για μικρό χρονικό διάστημα τους Λεσβίους καθηγητές και επιστήμονες - πολιτικούς κρατούμενους του καθε­στώτος.
Στη διάρκεια της Κατοχής χρησιμοποιήθηκε και ως λοιμοκαθαρτήριο. Σύμφωνα με μαρτυρία του Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, που πέρασε και ο ίδιος με την οικογένεια του από εκεί το 1942, στο κτήριο αυτό στάθμευαν για κά­ποιες ημέρες οι ταξιδιώτες, που έφταναν στη Μυτιλήνη, μέχρις ότου γίνει η υγειονομική κάθαρση και ο κλιβανισμός των ρούχων τους.
Μεταπολεμικά χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας και αργότερα στέγασε τις Υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού. Τις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα λειτούργησε ως Ίδρυμα παιδιών, που έπασχαν από ανίατες αρρώστιες και, όταν στο επί της οδού Μικράς Ασίας κτήριο εγκαταστάθηκαν οι υπηρε­σίες του Υπουργείου Αιγαίου, χρησιμοποιήθηκε ως ορφανοτροφείο Αρρένων και φιλοξένησε τα παιδιά - τροφίμους του Ιδρύματος εκείνης της εποχής. Στη συνέχεια και για αρκετά χρόνια το κτήριο παρέμεινε κλειστό, οπότε τα Φι­λανθρωπικά Καταστήματα της Μυτιλήνης το παραχώρησαν για 40 χρόνια στο Υπουργείο Αιγαίου και αυτό με τη σειρά του στη Δευτεροβάθμια Εκπαί­δευση του Νομού μας, για να λειτουργήσει ως 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης.

( Από το βιβλίο του Βασίλη Κωμαΐτη: «Πειραματικό Γυμνάσιο “Γιάννης & Αριστείδης Δελής” 1993-2002. Το ξεκίνημα», Μυτιλήνη 2011 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλής ανάρτηση